pátek 27. září 2013

Pastel de Tres Leches (The Daring Bakers' Challenge)

Hned podle titulku článku zveřejňující  zářijovou výzvu jsem měla fakt radost. Na tenhle dort jsem měla už nějakou chvíli zálusk - od té chvíle, co jsem právě Třímlékový dort viděla v Deníku Dity P.

Inma z La Galletika nás vyzvala, abychom udělali Pastel de Tres Leches, ve kterém se používají tři různé variace z mléka.


Tenhle dortík nepatří mezi ty nejdietnější a nejmíň sladký, ale vážně jednou za čas stojí za to zhřešit. Je úžasně vláčný a troufám si říct, že jeden z nejlepších dortů, co jsem kdy ochutnala. No, ochutnala. Jeden dort pro dva není úplně to ořechové (rozuměj dietní). Takže se s někým rozdělte.


CO BUDE TŘEBA?

uvedené množství ti vystačí na formu o průměru 23 cm

Na korpus:
5 vajec, oddělených
125 g cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu
140 g hladké mouky, přesáté

Na třímlékový sirup:
1 plechovka (cca 400 g) slazeného kondenzovaného mléka
1 plechovka (cca 400 g) kondenzovaného mléka
240 ml vysoceprocentní (>35 %) smetany ke šlehání
1 klacek skořice

Na ozdobu:
500 ml smetany ke šlehání
80 g cukru krupice
2 lžíce mandlových lupínků nebo hranolků (taky mandlových, ne bramborových), opražených nasucho
ovoce podle libosti


   CO TEĎ S TÍM?


Žhavíme troubu na 180 °C!
Bílky šleháme a to do té doby, dokud se nezačnou tvořit špičky po vyndání metel ze sněhu. V té chvíli začneme postupně přisypávat cukr.
Žloutky šleháme na vysokou rychlost, aby nám žloutky hodně zpěnily a zesvětlaly. Potom přimícháme vanilku.

Opatrně do žloutků vmícháme sníh, následně zaprašujeme moukou a zlehka vmícháme.

Těsto pak nalijeme do formy a pečeme asi 25 minut.

Mezitím si připravíme sirup. Do hluboké pánve nebo hrnce s nepřilnavým dnem nalijeme obě kondenzovaná mléka a šlehačku, přihodíme klacík skořice, přivedeme k varu a necháme probublávat
5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.

Vychladlý korpus rozkrojíme vejpůl. Obě poloviny korpusu si připravíme překrojenou plochou nahoru a propícháme je vidličkou, aby sirup lépe nasákly. Obě části rovnoměrně zalijeme vychladlým sirupem
- a to až ke krajům. Necháme v ledničce přes noc.

Druhý den vyšleháme pevnou šlehačku s cukrem dle libosti. Spodní část korpusu potřeme šlehačkou a můžeme posypat ovocem. Přiklopíme horní částí korpusu a dort dozdobíme šlehačkou, zbylým ovocem a posypeme opraženými mandlovými lupínky/hranolky.


  






 INSPIRACE - The Daring Bakers' Challenge


Znáte tenhle dort? Zkoušeli jste ho někdy?

13 komentářů:

  1. Looks absolutely gorgeous with all those raspberries on top!

    OdpovědětVymazat
  2. Také se na něj chystám (s Ditou :) ). Nicméně ten tvůj s mandlemi a malinami vypadá také luxusně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jinak než s Ditou :). Neuděláš s ním krok vedle :).

      Vymazat
  3. Je to fakt dobry? Ja si to nejak nedovedu predstavit (proto sem to taky nedelala, ze :D)...neni to priserne sladky a vlhky atd. ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si pěkná srágora, takhle se na to vykašlat, ty odvážná pekařko... Jak říkám, ten nejmíň sladkej dort na světě to není, ale je to fakt dobrý. Čestný pionýrský! :)

      Vymazat
  4. Haha, já se na to taky tak trošku vykašlala :) Ale co tak všude koukám, docela na něj pějí chválu :) Je krásnej!

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, po Savarinu už nic nechci máčet a mawu hodinu vařit, ale! jděte do toho, kdo se na to vykašlal, fakt je vynikající!
    http://tege.blog.cz/1310/the-daring-bakers-september-pastel-de-tres-leches-three-milk-cake

    OdpovědětVymazat

Máte něco na srdci?